Aktiviteter 2022

Planering pågår för resten av våren/sommaröppet

Rapport mars 2022

Inte mycket är sig likt i dessa pandemitider. Vi i Finnerödja hembygdsförening har med hjälp ett fåtal medlemmar försökt att hålla ställningarna. Vi har inte kunnat ordna så mycket evenemang för allmänheten och inte heller haft några medlemsaktiviteter förutom arbeten på gården, några styrelsemöten och en del möten via digitala forum.

Däremot har vi haft öppet på gården och ordnat med arrangemang vid några olika tillfällen. Besökare har då fått följa särskilda regler och restriktioner. Café, hemslöjd- och loppisförsäljning har varit öppna varje helg. Fyra gånger i juli ordnades samlingskvällar i samarbete med kyrkorna. Dock utan våfflor. Det har varit till glädje för ortsbor och turister.

Tyvärr har vi ju fått avstå från de stora inkomstbringande evenemangen som marknad och hembygdsdag. Det kommer inte att bli någon vanlig marknad i år heller. Möjligtvis att det skulle kunna ordnas någon mindre marknad i sommar med lokala försäljare om Coronapandemin går ner och vi känner att vi orkar med. Det är ju alltid mycket arbete och lång planering med en marknad.

Detta utskick till Bygden får ses som en påminnelse om att Finnerödja Hembygdsförening är en förening som behöver medlemmar. Medlemmar sköter föreningens verksamhet och aktiviteter. Allt arbete görs ideellt. Som så många andra föreningar upplever vi att det är svårt att få nya medlemmar.

För att kunna genomföra traditionella aktiviteter på nationaldag, midsommar och advent behövs många eldsjälar som är beredda att planera och ta ansvar. Det är roligare för alla om man hjälps åt och skapar gemensamhet i bygden.

Naturligtvis finns det många aktiviteter på gång i en hembygdsförening. Skötsel av hembygdsgården med tillhörande mark och skog. Renovering och underhåll av byggnader och hus är en stor del av verksamheten. Öppethållande för besökare med museer, café och loppisförsäljning är viktig men vi har även lokalhistorisk forskning, dokumentation av föremål både hårda och mjuka, nedteckning av händelser, identifikation av bilder m.m.

Många medlemmar som gjort detta tidigare har gått ur tiden. Vi vill gärna fortsätta deras arbete. Kanske just du kan bidra med något. En liten stund då och då. Kom gärna med nya och egna idéer om verksamheter som kan vara utvecklande för föreningen.

Hembygdsföreningar är anslutna till Sveriges hembygdsförbund och medlemmar är därigenom försäkrade då de vistas på gården, deltar i aktiviteter eller arbetar i föreningens regi. För länge sen, före 2006, kunde man bli ständig medlem. Ca 115 personer är så fortfarande. Nu är man bara medlem om man betalar årlig avgift. Gärna i början av året.

När vi har öppet finns en hjärtstartare i toahuset.

Uppdaterad 8/5-22

Bli medlem i hembygdsföreningen det kostar 120 kr/år.

Sätt in dem på konto 5789-6292, skriv ditt namn, gärna e-post och telefonnr.eller skänk en gåva till föreningen på samma kontonr. Det går öven att swisha medlemsavgiften till nr. 12345 98264.

Tack för ditt stöd!

På hembygdsgården finns flera geocashar, välkommen att leta.

Friesbekorgarna är flyttare till Finnerldjaoarken.

Kan även öppnas för grupper efter överenskommelse. tfn. 070-7497407

Besök även Krämarstan  en resandebosättning från början på 1900-talet, ca 3 km från hembygdsgården. År du resande och vill veta mer ta kontakt med Hans-Owe Persson 0584-20175.

Välkomna på våra arrangemang!

Arrangemangen i samarbete med:

Comments are closed.